6 augustus 2016

NOORDWIJK KLEIN

3

benaming

Bij het kijken naar de vele bestaande Tiny Houses  zagen we vaak dezelfde indelingen. Boven slapen, vaak een forse trap en een woonruimte die niet erg uitnodigend overkomt. Hierdoor werd bij ons juist het vuurtje aangewakkerd om het anders te willen doen.

 

Onze eisen
– Een uitnodigende woonruimte waarin zitgedeelte en keuken met elkaar verbonden zijn.

– Geen prominente trap. Beneden slapen vinden we geen probleem.
– De wc-ruimte zo ver mogelijk van het woongedeelte voor privacy.
– Een open gevoel en contact met buiten. Dus veel ramen en een openslaande deur.
– Mogelijkheid om “off the grid” te kunnen wonen. Elektra en watervoorziening hierop afstemmen.
– Opbergruimte maximaliseren omdat we er toch echt in gaan wonen.

 

Het ontwerp
Met deze richtlijnen hebben we diverse ontwerpen de revue laten passeren maar steeds kwamen we weer terug bij het huidige ontwerp. De speelsheid spreekt ons erg aan. Wat er als laatste aan toegevoegd is is de ruimte onder de keuken. We vonden het hoogteverschil tussen keuken en woonruimte boven te groot. Aangezien er in de hoogte voldoende hoogte was hebben we deze vloer opgehoogd waardoor de bergruimte eronder ontstaat. Dit geeft ons de kans om bijvoorbeeld surfboards, snowboards en andere grote of seizoensgebonden bezittingen op te bergen.

 

bovenaanzicht-beter

 

 

De constructie
Dat begint al bij het frame, de basis van ons huisje is van staal. Dit geeft meer stevigheid, relatief minder gewicht en gemak bij het bouwen. We zijn vanaf het begin heel goed geholpen door Frame Factory. Zij hebben na onze eerst informatie-aanvraag al direct een uitwerking van onze plannen gemaakt waardoor we een goede vergelijking konden treffen met een houten constructie. Ons ontwerp is vrij lastig waardoor het staalframe erg interessant wordt!  De wanden worden wel dikker maar dat betekent ook meer isolatie.

 

render frame mooi

      
H
et interieur
Dit is eigenlijk nog niet helemaal uitgedacht. We hebben wat ideeen, Tim heeft vooral een sterke mening over wat hij wel of niet mooi vindt. Hier gaan we nog wel een paar robbertjes om vechten! Maar daar komen we wel uit, de sfeer hebben we in ieder geval wel al in gedachten! Zie hieronder.

 

interieur
04
6

 

Entree
Een grote glazen deur bij de trap. Linksaf (gebukt) ga je de slaapkamer in, en als je de trap op komt dan kom je in de woonkamer/keuken/eetruimte/studieruimte/bibliotheek……de rest van het huis dus 😉 De trap is een mooi element geworden waar je ook lekker op kunt zitten.

traptrede

Slaapruimte
Deze wordt klein, niet meer dan nodig met als enige regel dat we wel rechtop in bed willen kunnen zitten. Onder de trap is nog wel wat bergruimte voor bijvoorbeeld boeken, beddengoed of slaapspullen. Omdat deze kleine ruimte zeker voldoende licht voor het ruimtelijke gevoel en frisse lucht moet krijgen hebben we een groot raam ingetekend.

Woonruimte
Wat zeker vaststaat is dat er een piano in huis komt. Tim heeft – hoe toepasselijk – lang geleden een kleine scheepspiano gekocht. Hij heeft 2 octaven minder dan een reguliere piano en is daardoor tiny. De hoekbank in het zitgedeelte wordt waarschijnlijk multifunctioneel zodat we er ook spullen in kunnen opbergen. Wendy heeft al jaren een hangmat in huis, ook die moet ergens terug gaan komen, wat met een stalen frame geen probleem moet zijn!

02

 

01

 

Keuken
De keuken wordt lang om voldoende ruimte te hebben voor koken. Verder denken we aan een ronde tafel waar we met minimaal 4 personen aan kunnen eten. In de keuken zit ook de trap die naar beneden richting de slaapruimte gaat, en naar boven naar de woonruimte. We zien bovenaan de trap een hangplek ontstaan als de ander aan het koken is! Dat gebeurd nu tijdens de bouw eigenlijk al, je hebt vanaf daar een mooi overzicht.

Kastruimte
De keuken en de badkamer zijn verbonden door een klein gangetje waarin we aan weerszijde 2 grote kasten bouwen, een voor kleding en schoenen en de andere voor een deel van de (elektrische) installaties. 

Badkamer
In de badkamer hebben we bij voorkeur een gesloten douchecabine. Deze houdt veel van het vocht en condens binnen en zeker in de winter is het fijn om je daarbinnen te kunnen afdrogen. In dezelfde ruimte zit ook het toilet en waarschijnlijk houden we zo nog een beetje ruimte voor een fonteintje. Boven de badkamer ontstaat een miniloft die we ook voor bergruimte kunnen gebruiken of juist een plek voor bijvoorbeeld mooie souvenirs.

Tim heeft vanzelfsprekend een super mooi plan voor de verlichting in alle ruimten ontworpen!!