OPEN BRIEF aan Gemeente Noordwijk

Gefeliciteerd Gemeente Noordwijk, met de nieuwe woonvisie. Jullie hebben er hard aan gewerkt, vele participatiemomenten ingebouwd, je laten begeleiden door een bureau met kennis, diverse raadsvergaderingen en rondetafelgesprekken eraan gewijd en nu ligt hij er. Goedgekeurd door de meerderheid van de gemeenteraad. Een visie voor de komende jaren waarin er weer vele mooie beloftes verwerkt zijn.

Wij zijn op nagenoeg alle participatiemomenten aanwezig geweest, hebben de online vergaderingen gevolgd, we hebben allemaal ingesproken en hebben daarnaast ook op andere manieren veel contact gezocht met diverse lagen van de gemeente Noordwijk. Wij hebben namelijk ook een visie. Een duurzame, sociale, niet kostbare en volledig aan jullie wensen aan te passen visie waaraan jullie je eigenlijk niet kunnen branden. Wij zien alleen maar voordelen! En ook hebben we vanuit jullie nog geen onderbouwde nadelen gehoord!

Natuurlijk: “Op een plek van 1 Tiny house kunnen 4 gestapelde woningen staan.” Maar waarom wordt de woningstichting dan al 3 jaar aan het lijntje gehouden met het plaatsen van de tijdelijke woningen, dat jullie (ook hier) alleen hoeven te ‘faciliteren’ door het akkoord geven van een beschikbaar kavel en Ja-knikken naar de ODWH voor de vergunning?

En: “Als we jullie een plekje geven moeten de woonwagenbewoners dat ook krijgen.” Nee, scheer ons niet over 1 kam. Die woonvorm heeft al jarenlang een status met bijbehorende rechten en plichten. Zíj hebben een poot om op te staan, wij niet. En daarbij is onze woonvorm nog steeds een stuk eenvoudiger: we hebben geen nutsvoorzieningen of andere voorbewerking nodig.

Er zijn veel meer tegenwerpingen maar nogmaals: we hebben ze voor alsnog allemaal kunnen weerleggen.

Maar eerlijk is eerlijk, de term staat in ieder geval wel in de woonvisie opgenomen, op P13: “Voor variatie en vernieuwing van het aanbod faciliteren we initiatiefnemers die binnen de genoemde kaders invulling willen geven aan alternatieve woonvormen, zoals kangoeroewoningen, tiny-houses, groepswonen, flexwonen of kamergewijze verhuur. Al staan met name tiny-house-concept door het ruimtebeslag op gespannen voet met de gewenste verdichting.”

Deurtje open… 🙂 Deurtje dicht 🙁

“Maaaaaar,” zeggen jullie dan, “jullie staan wel benoemd!” Precies, en dat is voor ons voldoende reden om door te gaan. Want deze visie is niet in beton gegoten en geeft ruimte voor ontwikkeling! Beste leden van het college en de gemeenteraad, wij geloven in onze woonvorm, het is een passie, een overtuiging. En die willen we in Noordwijk en we willen het ook graag volgens de regels. Niet stiekem achter een boerenbedrijf, maar uitdragen waar we voor staan, in ons dorp en ook met een positieve uitstraling voor de gemeente Noordwijk.

Wethouder Alkmade, maandag in uw stafoverleg wordt het weer besproken, geef ons een groen licht om binnen de gestelde regels en richtlijnen (juiste bestemming, vergunning enz) namens u te kunnen uitdragen dat de Gemeente Noordwijk het steunt. Wij kunnen dan zelf in gesprek met grondeigenaren.

We kijken ernaar uit!
Initiatiefgroep Tiny house – Noordwijk Klein
Hermine Verburg, Bianca Schoonoord, Ivar Krüse, Nick van den Berg, Wendy van Leeuwen en Timothy Meaker

Benieuwd naar ons huisje, klik hieronder (7 min) https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/…/wonen-op-twintig…

19.825 gedachten over “OPEN BRIEF aan Gemeente Noordwijk