Het wordt koud… en warm!

Ik werd even wakker geschud door de laatste blog van Marjoleininhetklein.com; er komt weer kou, Siberische kou zelfs, ook wel de Russische beer genoemd! Dus ik ben gelijk even het weerbericht voor Noordwijk gaan checken, dat zal hier aan de kust allemaal wel meevallen…. Vanaf dit weekend zal het ook overdag onder het vriespunt blijven. Maar kijk die gevoelstemperatuur!! Dat wordt ff bikkelen!

Wat me wel heel gerust stelt is dat er overdag steeds een zonnetje bijstaat, want dat betekent dat het in huis in ieder geval lekker is en dat de batterijen opgeladen worden! Gisteren bijvoorbeeld: ik ben ziek thuis, dus ik wil het lekker warm hebben. In de ochtend moet ik flink stoken om het aangenaam te krijgen. In de nacht wordt het hier binnen namelijk koud, rond de 10 graden. Onder de dekens heb je daar geen last van, en als ik ’s ochtends snel de deur uitga om naar werk of sportschool te gaan vind ik dat ook niet zo erg. Maar als je ziek bent trek je dat iets minder 🙂 Dus zette Tim de verwarming aan voordat hij weggaat.

Twee uurtjes later belt hij me: “Hoe gaat het, de zon schijnt, zijn de gordijnen al open?” Ik lag nog in bed maar zag inderdaad een straaltje de slaapkamer in schijnen! Relaaaaaxed!! Rustig opstaan en aankleden en gelijk alle gordijnen en jaloezieën open! De temperatuur stond nog laag maar met de zon erop is het binnen no-time warm. Zo warm zelfs dat ik de rest van de dag een raam op een kier openhoud omdat het anders te warm is! En dat is weer fijn want dan kunnen de bacillen die ik uitstoot ook gelijk naar buiten, kuchkuch….

Maar de kou die in aantocht is zorgt er ook voor dat je even een paar puntjes van aandacht hebt. Hoewel we het binnen wel warm kunnen houden, zolang we volle gasflessen hebben, staat onze waterhuishouding buiten. Ondanks dat we al eerder kou hebben gehad zijn onze leidingen nog niet eerder bevroren, maar dat kan nu natuurlijk de eerste keer zijn. Dus ik ben toch even de tips van Marjolein langsgelopen!

  1. Watertank, waterleidingen en waterpomp
    De watertank ligt half ingegraven in de grond, daar vriest het dus niet of minder, bovendien is de tank zwart dus overdag warmt hij weer een beetje op. Hooguit zal het bovenste laagje water bevriezen. Gelukkig ligt de waterpomp onderin de tank dus die is wel ok. De waterleidingen liggen wel open en bloot dus dat wordt spannend.
  2. Voldoende water in huis
    Mocht het nu toch bevriezen dan hebben we nog wat back-up. Sowieso drinken en koken we met water uit een aparte watertank van 12 liter die in de keuken staat. We recycelen ons afvalwater maar omdat ik (Wendy) medicijnen slik, en urine ook gezuiverd wordt, nemen we geen risico en drinken we het water uit de kraan niet. Verder hebben we tussen de watertank en de kraan binnen nog een drukvat van 20 liter. Dus als alles bevriest hebben we dat nog voor gebruik. We zouden ook onze douchebak nog kunnen laten vollopen. Maar in het ergste geval doen we het gewoon ff zonder! We sporten veel en douchen sowieso vaker op de sportschool dan thuis dus we’ll live!
  3. Verwarming
    Wij verwarmen (en koken en douchen) met gas, nog niet heel duurzaam – dat weten we – maar elektra via de zonnepanelen is nog niet voldoende toereikend en een houtkachel past niet zo in ons ritme. We moeten dus even zorgen dat we 2 volle flessen hebben zodat we kunnen switchen als er eentje leeg is. En verder houden we de gordijnen open: let the sun in want dat is de beste en fijnste verwarming van allemaal!!

Dus laat die kou maar komen, we zijn er klaar voor! We zijn sowieso in de winter gestart me de minimale zonuren en maximale regenval en dat hebben we ook overleefd. Dat heeft er zelfs voor gezorgd dat we wat aanpassingen hebben gedaan waar we nu al profijt van hebben. We hebben een betere verdeling van de aansluitingen op de stoppenkast (victron). Daardoor kunnen we bij lage batterijstand alles uitzetten, waaronder de uv lamp in het filtersysteem, maar blijft de wc altijd aan.

En het zorgt wel voor hele mooie plaatjes…..

23.336 gedachten over “Het wordt koud… en warm!