6 augustus 2016

NOORDWIJK KLEIN

Welkom op onze website! Hier houden we iedereen die geïnteresseerd is op de hoogte van onze activiteiten. Al vanaf de eerste ideeën over ons project in 2015. De reden dat we hieraan begonnen is dat er weinig over dit onderwerp in Nederland bekend was. Tiny House Nederland bestond net en er waren een aantal pioniers die al klein woonden of plannen daartoe hadden.

Ik hoop dat je hier veel relevante informatie vindt. Mis je iets of wil je specifieke info, stuur ons een email. De emailadressen staan onderaan de website.

3

Bij het kijken naar de vele bestaande Tiny Houses zagen we vaak dezelfde indelingen. Boven slapen, vaak een forse trap en een woonruimte die niet erg ruimtelijk overkomt. Hierdoor werd bij ons juist het vuurtje aangewakkerd om het anders te willen doen.

Onze eisen
– Een uitnodigende woonruimte waarin zitgedeelte en keuken met elkaar verbonden zijn.

– Geen prominente trap. Beneden slapen vinden we geen probleem.
– De wc-ruimte zo ver mogelijk van het woongedeelte, voor privacy.
– Een open gevoel en contact met buiten. Dus veel ramen en een openslaande deur.
– Mogelijkheid om “off grid” te kunnen wonen. Elektra en watervoorziening hierop afstemmen.
– Opbergruimte maximaliseren omdat we er toch echt in gaan wonen.

bovenaanzicht-beter

Het ontwerp
Met deze richtlijnen hebben we diverse ontwerpen de revue laten passeren maar steeds kwamen we weer terug bij het huidige ontwerp. De speelsheid spreekt ons erg aan. Wat er als laatste aan toegevoegd is is de ruimte onder de keuken. We vonden het hoogteverschil tussen keuken en woonruimte boven in eerste instantie te groot. Aangezien er in de hoogte voldoende hoogte was hebben we deze vloer opgehoogd waardoor de bergruimte eronder ontstaat. Dit geeft ons de kans om bijvoorbeeld surfboards, snowboards en andere grote of seizoensgebonden bezittingen op te bergen.

De constructie
Dat begint al bij het frame, de basis van ons huisje is van staal. Dit geeft meer stevigheid, relatief minder gewicht en gemak en snelheid bij het bouwen. We zijn vanaf het begin heel goed geholpen door Frame Factory. Zij hebben na onze eerst informatie-aanvraag al direct een uitwerking van onze plannen gemaakt waardoor we een goede vergelijking konden treffen met een houten constructie. Ons ontwerp is vrij lastig waardoor het staalframe erg interessant werd! De wanden worden wel dikker maar dat betekent ook meer isolatie.

render frame mooi

Het interieur
Dit was eigenlijk nog niet helemaal uitgedacht toen we startten met de bouw. We hadden wat ideeën, Timothy heeft vooral een sterke mening over wat hij wel of niet mooi vindt. Hier hebben we nog wel een paar robbertjes om gevochten! De sfeer die we in het begin voor ogen hadden zie je hieronder.

interieur
04
6

Entree
Een grote glazen deur bij de trap. Linksaf (gebukt) ga je de slaapkamer in, en als je de trap op komt dan kom je in de woonkamer /keuken /eetruimte /studieruimte /bibliotheek…… de rest van het huis dus 😉 De trap is een mooi element geworden waar je ook lekker op kunt zitten.

traptrede

Slaapruimte
Deze is laag, niet meer dan nodig met als enige regel dat we wel rechtop in bed willen zitten. Onder de trap is wat bergruimte voor bijvoorbeeld boeken, beddengoed of slaapspullen. Omdat deze kleine ruimte zeker voldoende licht voor het ruimtelijke gevoel en frisse lucht moet krijgen hebben we daar een groot raam.

Woonruimte
Wat direct vaststond is dat er een piano in huis komt. Timothy heeft – hoe toepasselijk – lang geleden een kleine scheepspiano gekocht. Hij heeft 2 octaven minder dan een reguliere piano en is daardoor tiny. De bank in het zitgedeelte is juist niet multifunctioneel maar gewoon passend in het interieur. We kunnen er bijvoorbeeld geen spullen in opbergen. Wendy had al jaren een hangmat in huis, ook die heeft een plek maar kan ook makkelijk weggehaald worden.

02

Keuken
De keuken is lang om voldoende ruimte te hebben voor koken. Verder hebben we aan een ronde tafel waar we met minimaal 4 personen aan kunnen eten. In de keuken zit ook de trap die naar beneden richting de slaapruimte gaat, en naar boven naar de woonruimte. Bovenaan de trap is een hangplek ontstaan als de ander aan het koken is! Dat gebeurde tijdens de bouw eigenlijk al, je hebt vanaf daar een mooi overzicht het huisje in.

Kastruimte
De keuken en de badkamer zijn verbonden door een klein gangetje waarin we aan weerszijde 2 grote kasten hebben gebouwd, een voor kleding en schoenen en de andere voor een deel van de (elektrische) installaties. 

01

Badkamer
In de badkamer hebben we een gesloten douchecabine. Deze houdt veel van het vocht en condens binnen en zeker in de winter is het fijn om je daarbinnen te kunnen afdrogen. In dezelfde ruimte zit ook het toilet en een kastje met een fonteintje. Boven de badkamer ontstaat zo een miniloft die we ook voor bergruimte kunnen gebruiken of juist een plek voor bijvoorbeeld mooie souvenirs.

Timothy heeft vanzelfsprekend een super mooi plan voor de verlichting in alle ruimten ontworpen!!