De uitdagingen van de herfst

Wonen in een tiny house is altijd fijn! Maar elk seizoen brengt ook weer uitdagingen met zich mee, zo ook de herfst. Kou, regen, wind, kortere dagen. Hier een kleine indruk van onze afgelopen weken en wat we nog kunnen verwachten!

Kou

Het eerste waar je aan denkt als de herfst eraan komt. De zon is er nog genoeg maar de temperatuur wordt langzaamaan lager. Toevallig zat ik vorige week thuis te leren en scheen de zon zo goed dat ik de deur open heb gezet en lekker uit de wind maar in het warme zonlicht zat! Maar in de nacht of als het bewolkt is voel je dat het huis afkoelt en heb ik een echte warme trui of de verwarming nodig. Ik zit dit nu in mijn warme roze TeddyTrui bij de kachel te schrijven maar logischer is het misschien voortaan om gelijk te gaan sporten als het nog donker is.
– Scheelt stroom – want het is buiten nog donker dus ik moet de lichten aandoen.
– Scheelt verwarming – want tegen de tijd dat ik weer thuis ben ben ik nog warm van het sporten en fietsen.
– Scheelt gas – want wij hebben een gaskachel en die prijzen stijgen enorm!
En je hebt het gelijk achter de rug! Al is het niet zo dan je ons erheen moet sleuren, we zijn allebei enorm sportief dus 4/5 x per week zijn we daar wel. Hebben ook hele fijne douches…. Lekker bruggetje!!! πŸ˜€

Lekker onscherp: Met warme TeddyTrui bij de kachel!

Regen

Dat is er gelukkig genoeg!! Teveel zelfs wat mij betreft want zonder auto is dat soms wel balen. Vorige week ben ik met blote benen en op slippers door de stromende regen naar de sportschool gefietst. Het was echt wel koud maar liever mijn benen nat (afdrogen en klaar) dan mijn kleding. Ik kan soms doorslaan in praktisch-zijn maar er hangen al regenmatig wetsuits, handdoeken en sportkleding in huis te drogen en wat ik kan voorkomen qua vocht in huis dat probeer ik wel πŸ˜‰ Maar de regen is natuurlijk belangrijk voor het vullen van de watertank voor het douchen, afwassen, tandenpoetsen enz. Waar ik me wel steeds op betrap is dat ik bijvoorbeeld altijd afwas met koud water omdat ik het zonde vind van het water dat ik verlies door te wachten tot het warm is. Maar het zijn ook altijd kleine afwasjes, Timothy heeft me zo gedrillt dat de gootsteen meestal nagenoeg leeg is. Er staat hooguit wat te drogen op het aanrecht. Misschien ook goed om te weten is dat wij een watertank van 1500 liter hebben en daar redden we het prima mee met 2 personen. Maar houd wel in gedachten dat wij vaak op de sportschool douchen.

Wind

Dat was ooit mijn grootste angst hoor, storm. Vorig jaar was er nog een storm waar ik een beetje nerveus naar uitkeek, volgens mij Ciara. Wat als……. Je kunt je er van alles bij voorstellen maar met alle stormen die we al hebben doorstaan kan ik nu wel zeggen dat ik me niet meer zo snel druk maak. We hebben constructieberekeningen voor de vergunningsaanvragen en we zijn zelfs nog aan een nog veiligere kant gaan zitten qua ballast. De trailer van ons huisje is verankerd aan 3 stelconplaten die onder de wielen liggen. Op de stelconplaten liggen nog extra tegels en dat zou volgens de constructeur voldoende zijn om ons te beschermen tegen omvallen. 1 stelconplaat steekt onder het huisje uit en daarop leunt ook de basis van ons grote terras, extra gewicht dus extra veilig gevoel! Dus zelfs met Ciara van vorig jaar viel het heel erg mee, we lagen lekker te wiegen in ons bed. Alsof je in een kajuit ligt, zegt Timothy altijd πŸ™‚ We proberen er wel voor te zorgen dat het huisje goed uitgelijnd is op steunpunten want dat scheelt veel in schudden en bewegen. Wind betekent voor ons iets heel anders tegenwoordig: we kunnen het water op voor onze nieuwe hobby!!!!

Wing foilen! Timothy kan het, ik leer het.

Kortere dagen

En dat betekent dus ook minder zonuren, als hij al schijnt. Je hebt niet per se echt direct zonlicht nodig, ook bij lichte bewolking zie je dat de batterijen wel opladen maar wel minder snel. En nu de dagen korter worden moeten we dus echt zuiniger aan gaan doen met stroom. Dat had ik dus ruim 2 weken geleden voor het eerst deze herfst: het was nog donker toen ik uit bed kwam en na 10 min gingen alle lampen uit en uit de meterkast klinkt een piep. F@#%!! Waar zijn de kaarsen! πŸ˜€ Sindsdien letten we iets beter op de zonvoorspellingen en doen we tijdens de nacht de meterkast in zijn geheel uit. Dan staat dus alles uit, ook de koelkast (we hebben om deze reden geen vriesvak) en de wc-ventilator. We doen dat omdat de meterkast zelf ook zo’n 15% stroom verbruikt tijdens de nacht en dat kun je soms niet missen. Het klinkt misschien vermoeiend maar het is een gewenning voor ons en is inmiddels al een automatisme geworden.

Leren bij kaarslicht

Geiser

Mag ik nog 1 anekdote aan jullie kwijt, ik vind het nog steeds zo’n mooi verhaal! Vorig jaar tijdens de winter hebben we een keer geprobeerd warm water te pakken nadat de geiser even uitgestaan had. Helaas zat er nog wat ijs in de waterleiding waardoor de geiser het helemaal niet meer deed. Timothy heeft toen van alles geprobeerd maar mocht niet baten. Nieuw geiser a € 600,- πŸ™ Tot hij nog een idee kreeg: “ik probeer nog 1 ding, dan maak ik hem sowieso echt kapot, maar misschien weet ik dan wat het is”. Kapot was hij al maar wie weet… Conclusie was dat hij precies wist welk onderdeel vervangen moest worden maar die was alleen in de OekraΓ―ne verkrijgbaar, geld moest je overmaken via Western Union…….. Mmmmm, het bedrag was een paar tientjes dus hebben het geprobeerd. We krijgen het onderdeel keurig thuis gestuurd, inclusief amateuristisch maar zeer duidelijk filmpje hoe je met moet installeren! Probleem opgelost en € 560,- bespaard! I love it when a plan comes together. Petje af BABE!

2 gedachten over “De uitdagingen van de herfst

Reacties zijn gesloten.