Het staalframe staat als een huis!

26-11-2016 – One huge step for Tiny house Noordwijk Klein: Het staalframe is het geraamte van het huis en die is binnen 2 dagen volledig gemonteerd. WOW!! Nu zijn alle ruimtes goed zichtbaar. Nu komt het ontwerp van papier tot leven in de schuur. Mijlpaaltje hoor!!

Dinsdagochtend is het frame geleverd vanuit de fabriek in Polen en vrijdag heeft Tim het samen met Henk van Hulst van Frame Factory en zijn zoon Rob het grootste deel van het staalframe op de trailer geplaatst. Voor hem is staal een bekend product maar voor ons de eerste keer dat dit uitgevoerd wordt voor een Tiny house (zover wij weten). Omgekeerd was Tiny houses redelijk onbekend voor hen en een mooi project om het staalframe als bouwproduct toe te passen.

whatsapp-image-2016-11-25-at-18-54-51-1

Voordelen van het staalframe voor ons:

Kosten: het frame is onderaan de streep duurder dan het hout dat je voor een skelet nodig hebt. Maar in ons geval hadden we voor een hout-skelet een timmerman moeten inhuren. En dat weegt qua kosten dan weer niet op tegen het kant-en-klare staalframe.

Stevigheid: In vergelijking met andere Tiny Houses hebben wij een redelijk gecompliceerd ontwerp met diverse verdiepingen. Daarbij willen wij ook de scheepspiano op de woonverdieping plaatsen. Dit alles zorgt ervoor dat we geen risico’s met de constructie van ons huis willen nemen. Dit frame kan orkaankracht aan! We worden hooguit omgeblazen 😀

whatsapp-image-2016-11-25-at-18-54-51whatsapp-image-2016-11-25-at-18-54-54

Montage: Het ontwerp wordt door een digitaal systeem omgezet naar een frame-constructie. Dit wordt doorgestuurd naar de fabriek in Polen waar alle delen van het frame door een machine op maat geproduceerd worden. In zo groot mogelijke delen wordt het vervolgens maar de bouwplaats getransporteerd. In ons geval bestaat het frame uit 25 delen die met de juiste kennis en gereedschap binnen een dag afgemonteerd worden.

Isolatie: Omdat staal andere eigenschappen heeft dan hout is de isolatie nog belangrijker om condensvorming tegen te gaan. Dit betekent 40mm EXTRA isolatie aan de buitenkant. Maar in ons kikkerlandje zie ik daar alleen maar voordelen in 🙂

whatsapp-image-2016-11-26-at-16-58-39whatsapp-image-2016-11-26-at-18-07-03-1Nauwkeurigheid: Last but not least is een heel groot voordeel dat het frame op de mm nauwkeurig is. Hout wil nog wel eens werken, scheeftrekken of gewoon bij voorbaat al niet recht zijn. Dat hebben we gemerkt bij het maken van het vloerdeel, daar hebben we bij het staalframe geen last van.

Deze voordelen kunnen voor anderen juist een nadeel zijn. Je moet de kosten ervoor over hebben en je kunt ook na productie lastig afwijken van het ontwerp. Maar voor ons is het de ideale oplossing.

Via deze blog willen we Henk, Dennis, Rob en Eddy nog extra bedanken voor de hulp, het geduld en de kennis die we van hen hebben gekregen. Heren, we couldn’t have done it without you!

whatsapp-image-2016-11-26-at-18-07-03whatsapp-image-2016-11-26-at-16-59-44

 

1.397 gedachten over “Het staalframe staat als een huis!