Daar gingen we weer.

Bij de start van ons project in 2015 wisten we dat het een uitdaging was. Bouwen en tegelijk naar een plek zoeken in een kleine gemeente. Maar de reacties van gemeente en andere instellingen zoals de Noordwijkse Woonstichting waren zeer positief! We hadden vertrouwen, samen met onze mede-initiatiefgroepleden Marijke en Arjan. Maar we hadden niet gedacht dat we nu, 3 jaar later, nog steeds niet samen in Noordwijk zouden wonen.

24 september werden we gebeld door de gemeente. Voor het maken van een afspraak voor onze verhuizing binnen nu en 3 weken. We reageerden nog een beetje laconiek. We mogen namelijk blijven staan tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een bouwproject dat stilligt door de stikstofproblematiek. Maar nét deze werkzaamheden gaan wel door én we moeten weg, in tegenstelling tot wat ons eerder toegezegd is.

Zoektocht

Dan ga je in een sneltreinvaart in gesprek met de gemeente en bellen met iedereen die je maar kunt bedenken. Wie heeft er grond beschikbaar voor minimaal een half jaar, welke bestemming zit erop, gaat de gemeente ermee akkoord, hebben we hulp van omwonenden nodig, is het perceel bereikbaar voor ons huisje, beschikken we over alle materialen om het huisje te verplaatsen, wat is het back-up plan…
3 weken zijn we hier druk mee geweest. We hebben een lijstje aan de gemeente doorgegeven en zijn daar 3 opties uit ontstaan die eventueel mogelijk waren. Plan Julianahof, super mooie locatie beschikbaar gesteld via (wederom) de Noordwijkse Woningstichting. We hebben er alles aan gedaan om dit mogelijk te maken maar helaas werkten een paar van bovengenoemde punten tegen… Toen hebben we gekozen voor een mooi klein plekje aan de Achterweg. 

Noordwijk Klein: Alles van zijn plek op de oude locatie!
Alles van zijn plek op de oude locatie!

Plan C

Van de keuzes die we hadden was dit plan C. Het is achteraf oneerlijk om dit plan C te noemen want de locatie is heel mooi, we werden zeer hartelijk door de buren ontvangen en de omgeving is erg mooi. Noordwijk Klein gaat eigenlijk zelfs een beetje terug naar zijn geboorteplek want om de hoek hebben we ons huisje gebouwd. Het is een locatie die we vanaf het begin graag wilden alleen dan met meerdere huisjes en daarvoor is op dit mini-plot geen ruimte.

We reden tijdens de verhuizing langs de plek waar we ons huisje hebben gebouwd!


Door dit traject, waarbij de gemeente een belofte niet kon inlossen en ons absoluut moest helpen met organiseren, beseffen zij des te meer dat dit heen en weer verhuizen geen ideale situatie is. Ze hebben daarom toegezegd met ons in gesprek te gaan over een vaste locatie en afspraken. YES PLEASE, eindelijk!! Elk nadeel heeft zijn voordeel? 😉 We mogen niet te vroeg juichen maar we hebben de wethouder in ieder geval iets meer bewust gemaakt van onze situatie. En ik heb eerder gezien dat hij doortastend kan zijn in zijn aanpak. Dus hebben wij weer energie om deze stap positief tegemoet te zien. Want eerlijk is eerlijk: We hebben wel een aantal momenten gehad dat een van ons het niet meer zag zitten. Maar elke dag dat wij in ons huisje in de gemeente Noordwijk mogen wonen maakt ons blij!

Nog even terug naar onze initiatiefgroep: Marijke en Arjan wonen nu enkele maanden in hun super mooie huisje in Midden Delfland. Omdat het traject in Noordwijk te lang duurde en zij een plek toegewezen kregen, zijn ze daarheen verhuisd. Een super mooi project van 9 huisjes met een zeer actieve groep mensen die dit daar voor elkaar hebben gekregen. We zijn vorige week op visite geweest om hen alle vragen te stellen die we konden verzinnen. Binnen de Tiny house community wordt veel met elkaar gedeeld en zo kunnen we dus veel leren over trajecten bij andere gemeenten. Met alle tips gaan we vol vertrouwen en passie weer de gesprekken met de gemeente in.

Een tip van initiatiefgroep Midden Delfland: Zorg dat je weet wie dit in jouw gemeente willen. Dus als je ons volgt en weet dat je dat erg graag zou willen: meldt je bij ons. Ook als je dat al eerder hebt gedaan. Misschien moeten we de volgende keer weer met z’n allen naar de gemeente!

Eééven de bandjes laten checken bij Kwik Fit
Eééven de bandjes laten checken bij Kwik Fit, onze oude buren.

De verhuizing

Bij de meeste mensen leeft het idee dat verhuizen in ons geval betekent: aanhaken en wegrijden. Helaas is dat niet helemaal het geval. Onze waterhuishouding wordt een paar dagen vooraf al ontmanteld worden, we moeten het dan even met jerrycans doen. Op de dag zelf halen we het huisje van zijn steunpunten (stapels stenen) af en komt hij weer volledig op zijn wielen te staan. De wielen staan op 3 grote betonnen platen waaraan het huisje verankerd staat. Eerst moeten we het huisje van de betonnen platen afrijden en de platen naar de nieuwe locatie verplaatsen met heftruck en aanhanger. Dan pas kan het huisje naar de nieuwe locatie waar hij via rijplaten op de juiste plek gezet wordt. Onderweg hebben we even gefilmd dat hij langs zijn bouwplek rijdt 🙂 De laatste rit van oude naar nieuwe plek zijn het terras/’schuur’, de watertank, IBA en de stenen.

Miscommunicatie?

Op het moment dat ons huisje op zijn nieuwe plek stond kwam een buurman langs. Hij was niet van onze komst op de hoogte en vertelde dat deze plek aan hem toebehoort. Zoals eerder overeengekomen met …. de gemeente! Dat was een pittig gesprek en natuurlijk flink schrikken want hoewel de verhuizing ‘slechts’ een dag in beslag neemt, we doen het liever zo weinig mogelijk! Gelukkig hoefden we niet direct weg. Voorafgaand aan de verhuizing hebben we bijna dagelijks contact gehad met de gemeente. We hebben inmiddels al een paar dagen geprobeerd weer met hen in contact te komen voor een reactie maar helaas kan niemand ons helpen. We weten dus tot op heden niet hoe lang we van deze plek mogen genieten. 

Aankomst op de Achterweg
Aankomst op de Achterweg

Tot zover onze soap, blijf ons volgen op Facebook voor updates! Oh, en mocht je ons toevallig gefilmd of gefotografeerd hebben tijdens de verhuizing:stuur het door!

Ons nieuwe uitzicht
Ons nieuwe uitzicht

415 gedachten over “Daar gingen we weer.

Geef een reactie