Waaaaaaaaaaa-ter!

15-7-2018 – Mmmmmm, laatste blog was april….. Ik begon zojuist een verhaaltje te schrijven op een vraag op Facebook van Tiny house Nederland en bedacht dat dit beter een blog kon worden! Denk dat meerdere mensen zich dit nu afvragen: “Even een vraag wat betreft off the grid wonen. Hoe doen jullie, diegenen die in een tiny house wonen, nu met het water, er valt geen drup regen of hebben jullie een grote voorraad?”
Het duurt nu inderdaad wel lang voordat we weer regenwater kunnen verwachten! We wonen off-grid , dat betekent dat we niet aangesloten zijn op gas/water/elektra/riool maar daar zelf voor zorgen. Gas uit flessen moeten we nog een klein beetje gebruiken voor de geiser en koken, regenwater vangen we op en gebruiken we voor alles behalve drinken en eten, we wekken zonne-energie op voor alle elektra en we hebben een composttoilet waardoor een riool niet nodig is. Wij hebben een watertank van 1500 liter en daar houden we het een week of 5 mee uit. Nog langer als we echt heel zuinig zijn.
(V.l.n.r. Gastanks in houten kist, waterzuivering van afvalwater en rechts de watertank)
Vorige week werd het peil wat te laag. De pomp heeft dan moeite met het water omhoog pompen. Het werd voor ons ook tijd om de tank van binnen een beetje op te schonen dus dit is dan een uitgelezen moment! Blijkbaar kwam er toch nog vuil van het dak mee de tank in. We hebben er dus een extra (zand/panty) filter tussen gezet om dat extra te filteren voor het regenwater de watertank invalt.
Vervolgens zijn we de tank in gestapt om de zijkanten schoon te boenen, aanslag verwijderen en het vuil los te maken. Toen het los lag heb ik het vuil met een kleine waterstofzuiger ‘opgezogen’. De lage waterstand en het mooie weer hielp dus omdat je de bodem van de tank goed ziet en het koude water eigenlijk nog best verfrissend is 😉
Dit is dus 1 van de taakjes die je soms extra moet uitvoeren om alle systemen goed te laten werken. We zijn er in totaal een uur of 6 mee bezig geweest maar her frist wel lekker op!
Maar het regende nog steeds niet.. Onze tijdelijk plek is een strookje groen naast een bouwplaats. De Noordwijkse Woningstichting bouwt hier een mooi project en zij hebben vooraf al aangeboden te helpen als er stroom of water nodig is. Nu willen wij echt zoveel mogelijk zelfstandig wonen maar dit is een situatie waarbij we de hulp wel willen accepteren. We hebben de aannemer al regelmatig gesproken dus ben ik bij de keet gaan vragen of het mogelijk is dat we een tuinslang op hun water aansluiten om zo de tank aan te vullen. Zo fijn om deze achtervang te hebben!
Waaaaaaarm!
Met de warmte binnen valt het overigens erg mee. Natuurlijk wordt het tijdens de dag erg warm binnen, ondanks dat we de ventilatie open laten en de gordijnen dicht. Maar als je alles open zet als je thuiskomt waait het ook wel weer zo door. We slapen beneden en ook daar is het slapen goed te doen. Het raam kan open, we hebben wel 2 extra ventilatieroosters in de slaapkamerdeur gemaakt zodat de deur dicht kan en het lekker donker is. Hieronder een foto vanaf de binnenkant van onze slaapkamer. De schuifdeur sluit de kast of de kamer af. Rechtsonder en -boven zie je de 2 ventilatieroosters.

7.072 gedachten over “Waaaaaaaaaaa-ter!